BÁRKA KÖZÖSSÉG

Minden embernek meg kell keresnie élete célját,
törékenységének és gyengeségének értelmét. (Jean Vanier)

A Bárka indulása

Az első Bárka közösség 1964-ben alakult egy franciaországi faluban, Trosly–Breuil-ben. Jean Vanier – Isten hívó szavára válaszolva – egy állami intézetből házába fogadott két értelmi fogyatékos férfit, Raphaelt és Philippe-et. Hármójuk szövetsége lett az első Bárka közösség... Napjainkban szerte a világon már több mint 100 Bárka Közösség létezik.

A magyar Bárka

A magyar Bárka a rendszerváltás idején indult útjára. Kiemelkedő esemény volt ebben Jean Vanier 1989-es magyarországi lelkigyakorlata.
     Az 1991-ben Draskóczy Ildikó vezetésével civil szervezetként megalakult Bárka Közösség elsőként hozott létre Magyarországon teljesen új ellátási formát biztosító lakóotthoni elhelyezést felnőtt korú középsúlyosan, súlyosan, illetve halmozottan sérült fiatalok számára. Kiemelkedően közhasznú tevékenységként az alapítvány jelenleg 2 lakóotthont működtet, valamint nappali ellátást és foglalkoztatást biztosít a Dunaharasztiban és annak környékén családokban élő értelmileg sérült fiatalok számára.
     A Bárka Alapítvány tagja a Nemzetközi Bárka Szövetségnek (L'Arche International, www.larche.org). A Nemzetközi Bárka Szövetség ernyőszervezetként fogja össze az egymástól mind szervezetileg, mind anyagilag teljesen független és önálló Bárka közösségeket. A magyar szervezetnek legszorosabb kapcsolata a francia, az olasz, a svájci és a szlovén közösségekkel van, velük alkot egy Közép- és Dél-európai Zónát.

             „Jézus arra hívott meg minket, hogy együtt legyünk: hiszen a másik ember
                                Isten ajándéka számomra a mai napon.” (Jean Vanier)

Otthon és keresztény közösség

A Bárkában biztosított ellátási forma különlegessége, hogy az otthonokban hosszabb-rövidebb ideig a feladatot vállaló fiatal segítők közösségi formában élnek együtt az értelmileg sérült emberekkel. Munkájukat önkéntesek és szakemberek segítik. A közösségi életet a hétköznapok mellett az ünnepek, a közös imák és lelkigyakorlatok gazdagítják. A helyi katolikus és protestáns (református, evangélikus és baptista) közösségekbe felekezeti elkötelezettségük szerint kapcsolódnak be – az elindulástól kezdve ökumenikus alapokon nyugvó – Közösségünk tagjai.

Munka és alkotás

1993-ban a családokban élő sérültek számára is megnyílt a Bárka Kézműves Műhelye, ahol jelenleg 25 értelmi fogyatékos és halmozottan sérült személynek nyújtunk nappali ellátást és foglalkoztatást. A sérültek Dunaharaszti, Szigetszentmiklós és Budapest környékéről érkeznek hozzánk. A nappali ellátáson túl a kezdetektől hangsúlyt fektettünk a sérült emberek színvonalas, fejlesztő hatású foglalkoztatására: ez a kreativitást, az egyéni fejlődést helyezi előtérbe a bedolgozó jellegű, sokszor alacsony szintű munkákkal szemben.
     2003-tól lehetőségünk nyílt a sérült személyek által előállított minőségi kézműves termékek piaci forgalmazására is országos népi-iparművészeti vásárokon: Művészetek Völgye (Kapolcs), Mesterségek Ünnepe (Budai Vár), Karácsonyi vásár (Budapest, Vörösmarty tér). Az itt megnyilvánuló komoly érdeklődés sürgetővé teszi munkánk további fejlesztését, bővítését.

Társadalmi küldetés

„A Bárka jel a világban, amely létével hirdeti: a sérült ember élete érték...” ( Jean Vanier)

A lakóotthonok és a műhely működtetése mellett a Bárka fontos feladatának tartja a sérült embert teljes értékűként elfogadó szemléletének magyarországi terjesztését, minél szélesebb körű megismertetését, s ezáltal a közvélemény formálását is. A Közösségbe érkező sok-sok látogató, valamint a Bárka által szervezett rendezvények, kiadványok – Jean Vanier könyvei, Bárka-naptárak, CD-k – mind ezt a célt segítik.

Évi rendszerességű alkalmaink (évente kétszer BBB – Bárka Barátok Bulija régi és új barátok, támogatók számára; nyílt napok a Kézműves Műhelyben; lelkigyakorlatok szervezése; nemzetközi találkozókon való részvétel) is ezt a törekvésünket segítik. Főiskolák, egyetemek szakmai gyakorlati helyeiként szoros kapcsolatunk van a felsőoktatással – önkénteseink, munkatársaink egy része így ismerkedett meg velünk.

 

Kapcsolatok:
Bárka Alapítvány
Cím: 2330 Dunaharaszti, Mindszenty u. 3.
Honlap: www.larche.hu
E-mail: barka@larche.hu
Tel./fax: 24/516-265
Tel.: 24/461-837


Adószám: 19664383–2–13


Felelősök:
A most folyó közösségvezető-választás időszakában
hármas vezetés működik


Intézményvezető: Debreczeni Zsófia
70/335-7408; barka@larche.hu
Szakmai koordinátor: Balázs Péterné
70/335-7409; barka@larche.hu
Kézműves Műhely: Jakab Áron
70/330-05708; muhely@larche.hu