HIT ÉS FÉNY

A Hit és Fény 1971-ben született a franciaországi Lourdes-ban, válaszként az értelmi fogyatékos gyermekek és szüleik szorongására és magányára. Ez a mozgalom a világon mindenütt katolikus alapú, ökumenikus szellemiségű közösségeket hívott életre.

Alapítói a francia Marie-Hélene Mathieu gyógypedagógus és a kanadai Jean Vanier, aki 1964-ben a franciaországi Trosly–Breuil-ben megalapította a Bárka Közösséget (L'Arche) család nélküli, intézetben élő sérültek számára. A Hit és Fény jelenleg 72 országban 1310 közösséget számlál.

A közösségek taglétszáma 20–30 fő között mozog, bennük a sérültek, szülők és segítők ideális esetben azonos arányban vannak.(Hazánkban léteznek intézeti sérültekből és segítőkből álló, szülők nélküli csoportok is.) A közösségek az országon belül régiókba szerveződnek, az országok zónákba s a zónákat fogja össze a párizsi székhelyű nemzetközi Hit és Fény.

A Hit és Fény magyarországi ága 21 elfogadott és 3 alakuló közösséget számlál.


A Hit és Fény lelkülete

Közösségeinkben segítők és fogyatékosok együtt haladnak Krisztus útján. Közösségeink rendszeres havi/kétheti alkalmain szeretetteljes légkörben vagyunk együtt. Ezek a találkozások egyfajta kapaszkodót jelentenek sérült barátainknak és szüleiknek.

Minden ember értékes, úgy, ahogy van. Sérült testvéreink előtt pedig sok titkot felfed a Mi Urunk, hiszen ők különösen kedvesek előtte. A Hit és Fényben tehát ők különös jelentőségű kapcsok Isten és köztünk, sokat tanulunk tőlük. Segítenek felismerni és felvállalni fogyatékosságunkat, fájdalmainkat, sérültségeinket és ezekkel együtt állni embertársaink és Isten elé.

Az ünneplésnek nagy szerepe van életünkben. Az ünnepek közös megtartása sok sérült számára az egyetlen fórum, ahol lehetőségük van a bensőségesség megélésére. Mindazonáltal ez mindannyiunk számára nagyon kedves és töltekezést biztosító alkalom.

    Programjaink:
    – évközi találkozók
    – nyári táborok
    – lelkigyakorlatok
    – képzések
    – imaórák

 


    Elérhetőségeink:
    Honlap: www.hitesfeny.gportal.hu
    E-mail: hitesfeny@gmail.com

    Nemzeti felelősök: Harmat Péter és Harmat Üveges Zsuzsanna
    E-mail: hapedig@gmail.com
    Tel.: 20/828-0590

    Titkárok: Gulyás Péter János és Gulyásné Molnár Szilvia
    E-mail: peturban@gmail.com
    Tel.: 20/212-8666
    Levelezési cím: 1092 Budapest, Ráday u. 31/J III. em. 9/A

    Hit és Fény Alapítvány és Egyesület
    Adószám: 19650421–1–42
    Számlaszám: (OTP BANK) 11705008–20134488–00000000